Find både tekster og melodier til alle de klassiske børnesange her. Uanset om du leder efter én bestemt børnesang eller en hel samling, så kan du få det helt gratis her!

Du kan også læse lidt om historien bag nogle af de mest populære, danske børnesange.

Ifølge hjemmesiden sproget.dk kan en børnesang definere således:

“En enkel sang, der egner sig til at blive indlært af børn.”

Men selvom det enkle er i højsædet, så har mange voksne også højt elskede favoritter blandt de mange, klassiske børnesange.

Udpluk af de mest kendte børnesange

Ole Lukøje

En af de kendte børnesange er Ole LukøjeBlandt de mest populære, danske børnesange er uden tvivl godnatsangen “Den lille Ole med paraplyen” om eventyrskikkelsen Ole Lukøje, der ved hjælp af sin magiske paraply kan dysse børn i søvn og give dem behagelige drømme. Figuren Ole Lukøje er kendt i flere europæiske lande under forskellige navne. Den danske udgave af den kære Ole er især kendt fra H.C. Andersens eventyr af samme navn og fra Peter Lemches vers om ham.

Sangen om Ole Lukøje blev til efter en familiefest hos Peter Lemche i 1873. En af gæsterne, skolebestyrer Ole Jacobsen, havde svært ved at forlade det gode selskab, så han stod længe med overtøjet på og paraplyen under armen, mens snakken gik lystigt. Bagefter skrev Peter Lemche et lille vers om sin gode ven, der jo i kraft af sit arbejde som skolebestyrer var kendt af “alle småfolk i byen” – akkurat som den rigtige Ole Lukøje. Dagen efter skrev Peter Lemche de sidste vers, og sangen er siden gået hen og blevet en vaskeægte klassiker. Det er efter sigende Ole Jacobsen selv, der har skrevet melodien.

Tordenskjold er en børnesangTordenskjold

En anden klassiker fra den danske børnesangskat er visen om den dansk-norske søhelt Peder Jansen Wessel(1690-1720), bedre kendt under sit adelsnavn Tordenskjold. Han blev født i Trondheim i Norge, og allerede som ung teenager stod han til søs. Tordenskjold gjorde tjeneste i den danske marine under den store, nordiske krig, hvor han blev kendt for sine utraditionelle krigsstrategier. Mange af hans snedigheder er uddybet i de ti vers, som sangen om den gæve søhelt indeholder.

Som 31-årig blev Tordenskjold dræbt i en duel i Hildesheim efter et skænderi med en oberst, og siden hen er han blevet en markant, historisk personlighed. Ikke mindst på grund af den kendte børnesang om hans bedrifter, og fordi hans portrætter er at finde på en hel del tændstikæsker. Derudover har Tordenskjold lagt navn til blandt andet en færge, et dansk krigsskib, en musical, en århusiansk hovedgade og en folkefest med rødder i Frederikshavn.

Teksten til den børnesang, vi kender i dag, er skrevet af G. Rode, men den er lettere omformuleret i forhold til den oprindelige version. Melodien er en gammel, dansk folkemelodi.

Nu lukker sig mit øje

Mange danske børn har nok prøvet at synge den lille aftenbøn “Nu lukker sig mit øje”, før de overgav sig til dynerne. Den oprindelige titel var “Linas aftenbøn”, og teksten er skrevet af P. Foersom i 1813. Sangen har været sunget på mange forskellige melodier, men især den tyske folkemelodi “Innsbruck, Ich muss dich lassen” har været brugt. Aftenbønnen findes i en del variationer, heraf også færøske og islandske udgaver.

Mangler du mere end bare en børnesang?

Ud over tekster og melodier til børnesange kan du på her også finde inspiration til julesange, festsange, fødselsdagssange og meget, meget mere. Teksterne ligger frit tilgængeligt her på siden, og melodierne kan du finde til gratis afbenyttelse som midifiler.