MIDI står for Musical Instrument Digital Interface.

Det kan lyde som det rene volapyk, men det betyder egentlig bare, at midifiler indeholder koder, der fortæller din computers lydkort, hvilke toner der skal spilles, og hvilke instrumenter der skal bruges til at gengive en bestemt melodi.

Hvad er midifiler?

Midifiler er som regel optaget igennem midi keyboard eller guitarEn midifil (eller i hvert fald dele af den) er som regel optaget igennem et midi-kompatibelt instrument såsom et midi-keyboard eller en midi-guitar. Midi-systemet gør, at de toner, der bliver spillet på instrumentet, bliver oversat til koder, der kan læses af en computer. Den er så i stand til at konvertere midi-koderne til de instrumenter, der er at finde i computerens lydkort.

Man behøver dog ikke et specialdesignet instrument for at lave en midifil. Midifiler kan nemlig også indkodes direkte i et nodeprogram som for eksempel “Finale”, eller man kan benytte sig af et sequenser- eller musikprogram som “Musicator”. For at man kan gøre dette, skal man dog have et grundlæggende kendskab til noder.

Skal jeg have special udstyr på min computer?

NEJ! En midifil fylder ikke mere end en almindelig tekstfil, så den er rimelig nem at have med at gøre. Så ikke noget med at sidde og stirre på skærmen i timevis, mens computeren downloader en gigantisk lydfil! Du behøver heller ikke noget særligt udstyr for at kunne bruge en midifil. Du kan benytte dig af mange forskellige programmer til at afspille midifiler, eksempelvis Windows Media Player (som i den danske udgave set og ret hedder “Medieafspiller”). Dette program er standardtilbehør til alle Windows-systemer. Nemmere bliver det næppe.

Du kan downloade en midifil gratis, hvor melodien er indspillet på klaverHent gratis midifiler

Her på siden kan du få adgang til et væld af gratis midifiler. Under de forskellige hovedkategorier finder du forskellige sange, som du kan finde både tekst og melodi til, når du klikker på sangtitlen. Melodierne er indspillet på klaver, og du kan enten afspille den valgte midifil direkte fra siden via den online afspiller, eller du kan downloade den til din egen computer. Det er både nemt og hurtigt!

Kig videre på undersiderne, for at høre og downloade melodier og printe teksterne