Festsange er en naturlig del af det danske selskabsliv. Uanset den festlige anledning, så er det næsten hundrede procent sikkert, at man kommer til at lægge ører til et par festsange eller fem, når de fine skrud er fundet frem fra klædeskabet og serpentinerne pustet ud over de festdækkede borde.

Hvad er en festsang?

Ifølge hjemmesiden sproget.dk kan man definere en “festsang” således:

“En lejlighedssang med tekst skrevet til en privat fest, for eksempel konfirmation, bryllup og rund fødselsdag.”

H.C Andersen elskede en god festsangAnledningerne er mange og danskerne elsker festsange som ingen andre! Mange skriver dem selv, mens andre får hjælp af professionelle sangskrivere eller finder færdige sange på nettet eller i butikkerne. Vigtigst af alt er det, at man får udtrykt lige præcis dét, der ligger én på hjerte, med den sang man vælger. En festsang kan nemlig gøre en særlig anledning endnu mere speciel, fordi den ofte er skrevet med henblik på netop denne lejlighed og derfor er meget personlig.

Den danske digter H.C. Andersen, der selv havde ordet i sin magt, var stor fan af festsange. Han har engang skrevet:

“Det betragtes som et Savn, naar der ved en Familiefest … ikke foreligger mindst een Festsang.”

Denne holdning er der nok mange, der deler med ham den dag i dag. For hvad er en rigtig god fest uden musik og sang? Ikke noget at skrive hjem om, vil de fleste nok mene. Danskerne har en lang og solid tradition for at synge, når de er i festligt lag, og i den forbindelse er det oplagt at hylde festens midtpunkt med en helt særlig sang, der er tiltænkt lige netop denne person.

Festsange til alle anledninger

Festsange til alle anledningerMen en festsang behøver ikke at være skrevet fra bunden. Man kan også udtrykke sine følelser med en klassiker fra den danske sangskat eller sige tillykke med en konventionel festsang.

Her på siden kan du finde en masse inspiration til tekster, melodier og sange til alle anledninger. Her er festsange for enhver smag, julesange, fødselsdagssange og meget, meget mere. Og det hele er selvfølgelig ganske gratis!

Alle melodierne her er indspillet på klaver og lagt ud på siden som midifiler. De kan enten høres direkte fra siden via online-afspilleren, eller de kan downloades til din egen computer.

Bliv inspireret til flere sange og læs om populære Kim Larsen