Vi kender ham med den brede mund og altid med en osende cigaret samt den ufejlbarlige musikalitet. Der findes næppe en dansker, der ikke kan synge med på mindst en håndfuld af Kim Larsens utallige, folkelige hitlistebaskere.

Hr. Larsen

Kim Melius Flyvholm Larsen så første gang dagens lys d. 23. oktober 1945 i København. Han slog for alvor igennem i starten af 70’erne med bandet Gasolin, der dog blev opløst efter godt et årtis virke. Siden stiftede han bandet Kim Larsen & Kjukken i 1995, som han stadig er medlem af. Han har også udgivet en række soloalbums, hvoraf det første, “Værsgo” fra 1973, er blevet optaget i den danske Kulturkanon.

Kim LarsenKim Larsen skrev manuskriptet til og havde selv hovedrollen i filmen “Midt om natten”, som han også skrev, sang og spillede det meste af musikken til. Filmen handler om livet i den københavnske fristad Christiania. Erik Balling, der også er manden bag Olsen Banden-filmene, instruerede “Midt om natten”, som i øvrigt havde en lang række danske kendisser på rollelisten, heriblandt Birgitte Raaberg, der vandt en Bodil for sin gennembrudsrolle som Susan Himmelblå. Filmen vandt også en Robert for Kim Larsens sange.

Kim Larsen har siden 2001 været gift med Liselotte Kløvborg, der er hans tredje hustru. Han har i alt seks børn.

Folkeligt lune og gnistrende temperament

Den københavnske gavflab har givet danskerne udødelige Kim Larsen-klassikere som blandt andet “De smukke unge mennesker”, “Kvinde min”, “Jutlandia”, “Haveje” og “Nanna (med den røde mund)”. Med sin hæse, kraftfulde stemme, sin sikre musikalitet og sin levende mimik har Kim Larsen sunget sig til en permanent plads på danskernes CD-reoler – og i deres hjerter.

Kim Larsen og KjukkenDen folkekære sanger ligger dog ikke under for sin popularitet. Kim Larsen har aldrig været bange for at tage bladet fra munden. Han har blandt andet skrevet sin uforbeholdne mening om EU i sangen “Danas Have”, der handler om, at Danmark i en hypotetisk fremtid ikke findes mere, fordi det er blevet opslugt af EU.

Den bredflabede storryger har også markeret sig stærkt i debatten om de stadigt strammere rygeregler. I eftersommeren 2008 skød Kim Larsen adskillige hundrede tusinde kroner i en kampagne, der kritiserede den danske rygelovgivningen under sloganet “Gesundheit macht frei” (sundhed gør fri). Han holder stadig stærkt på sin ret til at have en evigt ulmende cigaret i munden eller imellem guitarens strenge, når han optræder.

Læs også historien om Shubidua

  • Er du vild med andre aspekter af den danske musikscene end lige Kim Larsen? Find et udpluk af den danske sangskat fra Shubiduas hånd lige her: Shubidua – fed rock og folkelighed.